How This Office Combines a Social Vibe with Sophisticated Design

The Burgess Group’s office combines a social vibe with sophisticated design to reflect their harmonious culture and high-level, digital healthcare work. Burgess Group‘s Payment Accountability platform — the first method to natively bring together claim payment automation with business intelligence — provides accountability and transparency in the healthcare system. Their astute team of engineers, designers, analysts and scientists do hard work so healthcare works better, and they require space to spend time together, meet casually, and work flexibly in varied environments.

Wingate Hughes Architects solves Burgess Group’s X by marrying a refined aesthetic that addresses sophisticated tech needs with warm mid-century finishes and future-forward shapes in an open concept solution. Take a tour of Burgess Group’s updated office …

washington dc architect
What did Burgess Groups employees ask for in their new office? A pantry and lounge with enough room for their all-hands meetings and potluck lunches (including a large number of crock pots). The functional and sleek double islands have numerous spots to plug in their cookware and laptops — a big win for their staff who like to cook and work at remote locations inside their full-floor, 24,000 SF suite. The pantry’s built-in appliances, storage, and floating shelves offer additional home-away-from comforts. Also important, tech proofing the space for what’s to come. Ample power and data solutions and room to support their evolving tech and growing staff needs are vital in the design.

washington dc architect

The custom coffee bars include a seamless Commonwealth Joe cold brew tap and classic 1958 molded walnut Norman Cherner bar stools. Raw elements contrast with controlled shapes in this room. Natural light and choices like the custom live edge wood slab family table and the Parterre wood-look luxury vinyl tile flooring system make the space inviting and draw staff together for lunch and breaks. The Herman Miller Eames Molded Plastic Chairs display the blend of meaningful pieces with modern choices.

washington dc architect

Slight angles subtly play into the new but familiar design concept, and these simple lines repeat throughout the lounge and pantry in unexpected, beautiful ways. The dramatic Armstrong SOUNDSCAPES Shapes ceiling creates a bold future-forward statement and defines the designated space for entertaining, events, and informal gatherings while also providing acoustic absorption. The suspended, parallel liner lights cradle inside the panels. Convex and concave angles mimic the ceiling pattern on the exterior of the pantry islands, the wood exterior and upholstered interior of the lunch booth banquettes, and on the pantry’s backsplash.

washington dc architect

The custom millwork surrounding the banquettes serves as a focal point in the lounge and highlights the polished concrete path bordering the warm interior of the pantry. This separation designates route, lounge, meeting, and gaming space, including the media center on the opposing side of the pantry.

washington dc architect

The lunch booth banquette’s interior seats and backing consists of an easily cleaned polyurethane material and the ceiling is comprised of an acoustic wrap. The pantry’s decibel level remains virtually undetectable (and vice versa) when having lunch or a meeting inside the comfort of the banquette booths. The lounge’s perimeter meeting rooms’ natural light, interior glass-wall enclosure, and the bookended rooms’ open layouts expand the breadth of these small spaces and provide options for more, or less, privacy.

To learn more about Burgess Group and their office design, please contact communications@wingatehughes.com.